Επείγονταν μέτρα για την επερχόμενη κοινωνική κατάρρευση και την επίταση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Επείγονταν μέτρα για την επερχόμενη κοινωνική κατάρρευση και την επίταση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Αρ. Πρωτ. 17371/02.06.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Οι εξελίξεις που αφορούν στην εργασία και την κοινωνία, λόγω της εφαρμογής των επιταγών του μνημονίου, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Ήδη τα φαινόμενα που παρατηρούνται είναι τουλάχιστον ανησυχητικά.

α) Η ανεργία αυξάνεται με ρυθμούς ιλιγγιώδεις. Όσο ανησυχητικό είναι αυτό καθεαυτό το γεγονός, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η αύξηση της ανεργίας στα πληθυσμιακά εκείνα στρώματα που συνιστούν επικεφαλής νοικοκυριών. Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ της 12 Μαΐου 2011, για την ηλικιακή κατηγορία 35-44 η ανεργία από 6,8% τον Φεβρουάριο του 2009 έφτασε 14,4% τον Φεβρουάριο του 2011. Για την ηλικιακή κατηγορία 45-54 από 6,2% έφτασε το 11,0%. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Έως σήμερα, η ανεργία δεν σηματοδοτούσε το πέρασμα κάποιου στη φτώχεια. Επιπλέον ο αριθμός των ανέργων βρισκόταν σε επίπεδα τέτοια που δεν επηρέαζε αποφασιστικά τους δείκτες της φτώχειας. Σήμερα, όμως, με δεδομένες και τις επιπτώσεις του μνημονίου στα εισοδήματα των πολιτών ο κίνδυνος της ανεργίας συνεπάγεται άμεσα τον κίνδυνο της φτώχειας. Επιπλέον, οι άνεργοι αγγίζουν πλέον τα  800.000 άτομα. Συνεπώς αυξάνεται η πληθυσμιακή τους βαρύτητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

β) Τα φαινόμενα της φτώχειας θα ενταθούν και από το γεγονός των παράλληλων φαινομένων της υιοθέτησης νέων μορφών συμβάσεων εργασίας, περικοπή των μισθών και αύξησης του ΦΠΑ, καθώς και αύξησης των τιμολογίων βασικών υπηρεσιών.

γ) Οι άνεργοι δεν διαθέτουν ένα δίκτυ ασφαλείας αφού για όσους πρωτοεισέρχονται στην αγορά εργασίας δεν προβλέπεται επίδομα ανεργίας. Επίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι.

Επιπλέον, στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στις 29.04.2011 στα πλαίσια της Στρατηγικής 2020, οι δράσεις που αναφέρονται δεν αντιμετωπίζουν με αξιόπιστο τρόπο το ζήτημα της καταπολέμησης της φτώχειας.

Συγκεκριμένα πουθενά δεν αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για τα φτωχά παιδιά. Στους τρεις βασικούς άξονες μέτρων που αναφέρονται, ο ένας αφορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που έχουν ήδη καταδείξει τη δυσκολία τους να ανταποκριθούν σε περιόδους κρίσεις, ο δεύτερος αφορά ένα μικρό πιλοτικό σχέδιο για τέσσερις δήμους και το τρίτο αναδεικνύει σε κεντρικό στοιχείο τους 24 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας! Σειρά άλλων δράσεων, όπως σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία, δράση για την κοινωνική οικονομία, δράσεις για τους αστέγους, αναφέρονται αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε από όλα αυτά.

Η κυβέρνηση μολονότι δεν παρουσιάζει κάποιο συνεκτικό σχέδιο, προκηρύσσει σωρεία μελετών για θέματα για τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί μελέτες, καθυστερεί στην υλοποίηση ακόμα και των μέτρων που έχει εξαγγείλει και παράλληλα καταργεί θεσμούς που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

- Με ποια άμεσα και επείγοντα μέτρα θα αντιμετωπίσει τη νέας φύσεως ανεργία που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

- Με ποια μέτρα, πέρα από μελέτες, θα αντιμετωπίσει την επελαύνουσα παιδική φτώχεια;

- Ποια είναι η επίδραση των έως σήμερα υλοποιούμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (αριθμός διατεθειμένων κονδυλίων, αριθμός ωφελουμένων έως σήμερα, ομάδες στις οποίες ανήκουν οι ωφελούμενοι -μακροχρόνια άνεργοι, νέοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι εργαζόμενοι κ.λπ.)

- Πώς θεωρεί ότι τα μέτρα που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 θα περιορίσουν τον αριθμό των φτωχών στη χώρα μας και ποια είναι η συγκεκριμένη (αριθμητικά) επίδραση των μέτρων που αναφέρονται στο ΕΠΜ;

- Σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις όλο και πιο μεγάλες ανάγκες των φτωχών που πολλαπλασιάζονται από τις πολιτικές του μνημονίου;

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Α' 

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Β' 

Oι Ερωτώντες Βουλευτές                                                                             

Νικολόπουλος Νικόλαος 

Καράογλου Θεόδωρος

Καριπίδης Αναστάσιος